Hvordan bli QRV på QO-100 satellitten

«Det nye 20m bandet over satellitt»

Foredrag av Ivar, LA9TKA. Lørdag fra kl 15.30.

Foredrag er ment som en grunnforklaring på hva som skal til for å
bli aktiv over den nye geostasjonære amatørsatellitten QO-100.

Velkommen!

En lettbygd GPS-klokke for shacken

LA3ZA Sverre presenterer:

Dette er en GPS-styrt klokke basert på en Arduino Mega som har valg mellom nærmere 30 forskjellige skjermbilder på et 20 x 4 LCD display. Den er nå bygget av radioamatører i USA, Canada, Irland og flere andre land.

Klokken oppdaterer seg selv til sommertid ut fra valgt tidssone. Eksempler på skjermbilder er UTC og lokal tid, dagens soloppgang og nedgang, måneoppgang, nedgang, asimuth og elevasjon for sol og måne, dynamisk følging av NCDXF beacons på 20-10 m båndene, binær, oktal, hex-klokke, samt beregning av påske og måneformørkelser de neste årene.

Se https://github.com/la3za/Multi-Face-GPS-Clock for ytterligere informasjon.

Welcome to LA3ZA Sverre Holm, an electronics tinkerer and all around geek with a recent interest in the Arduino. I live in Asker, which is just south of Oslo, and I work at the University of Oslo.

As radio amateur LA3ZA since 2001, I am fascinated by the magic of Morse code and wish I were better at it. 

Sjekk foredragsprogrammet for en full oversikt over foredrag.

Foredrag HF-seksjonens time

LA4LN Tom er tilbake på årets Hammeeting med en oppsummering av HF-seksjonens arbeide og status. Her er områder han vil belyse i sitt foredrag:

  • HF-seksjonens drift
  • HF-diplomer
  • HF-contester
  • HF-saker i IARU
  • HF-båndplaner
  • Digitale modes
  • DX
  • Støy
  • Solutvikling/HF-utbredelse

LA4LN Tom V. Segalstad trenger vel knapt noen introduksjon hos norske radioamatører. Han har vært sentral i norsk amatørradio siden tidlig 70-tallet innenfor radiospeiding, DX-ing, bidragsyter til QST-LA og ikke minst verv innenfor NRRL. Gjennom mange år har hans stemme også blitt velkjent som en av oppleserne på QSL-LA.

I tillegg har han vært en fast bidragsyter til foredragene på Norsk Hammeeting siden den spede start hvor han har holdt lærerike foredrag om mange tema rundt bølgeutbredelse, solaktiviteter og antenner samt HF-seksjonens time.

Presentasjon av foredrag

Norsk Hammeeting har også i år en rekke interessante foredrag på fordragsprogrammet, men det er ikke alltid så lett se ut fra den korte beskrivelsen å forstå hva det dreier seg om. Vi vil derfor komme med en litt mer utvidet beskrivelse av hva utvalgte foredrag skal dreie seg om. Så følg med her på Nyhetsiden!

Først ut er foredraget ‘Radio over Fiber‘:

Radio over fiber har tidligere vært forbeholdt radioteleskoper og kabel-TV distribusjon, men nå er tiden inne for å kaste dine triste gamle koaksialkabler og erstatte de med gule glade fiberkabler!
Foredraget handler om fiberoptikk generelt (kort innføring), radio over fiber – hva det er, hvordan og hvorfor, og går gjennom design av en Mini-Whip antenne med fiberoptisk signalutgang som gir total elektrisk isolasjon mellom mottaker(e) og antenne for å redusere lokal støy.
Avslutter med kort informasjon om hvordan et slikt system ser ut for høyere frekvenser, fra DC til dagslys.

Foredragsholder er Robin, LA2YUA.
Robin har bakgrunn som elektronikkdesigner gjennom snart 10 år, og jobber nå som systemdesigner med fokus på elektro-optikk.
På fritiden er interessene variert fra design av presise radioklokker med fiberoptisk overføring til fuglefotografi og retro-datamaskiner.

Norsk Hammeeting støtter 3Y0J DXPEDITION 2022

Årets planlagte DXekspedisjon til Bouvet øya er antagelig det mest spennende som skjer i amatørverden på lang tid. En av de tre ‘most wanted’ land på DXCC lista som ikke har vært aktivert på mange år og som relativt få av oss har kjørt.

To av planleggerne, LA7GIA – Kenneth og LA7THA – Rune vil holde et foredrag om den planlagte ekspedisjonen med muligheter til å stille spørsmål søndag kl. 10:00 så sett av tid.

3Y0J ekspedisjonen vil også ha en stand i utstillingshallen fredag til søndag hvor det tidvis vil være mulig å få mer informasjon rundt planlegging og gjennomføring.

Norsk Hammeeting har valg å støtte 3Y0J ekspedisjonen økonomisk noe vi også oppfordrer alle andre med mulighet å gjøre.